Mite del carro alat




Per explicar el principi del moviment en l'ésser humà, és a dir, l'ànima, Plató recorre a la metàfora del carro alado. Segons aquesta al·legoria l'ànima és com un auriga pujat a un carro tirat per dos cavalls. Les seves ales s'enforteixen amb la contemplació de la Veritat i el Bé al món de les Idees. 
Les ànimes dels déus són carros tirats per dos cavalls bons que els permeten gaudir sense dificultats de les altures on es troba el món intel·ligible.
No obstant això, l'ànima humana és un carro del que tiren un cavall bo, que impulsa a l'ànima cap al coneixement, i un altre dolent, que desitja tornar al món dels plaers sensibles. Per això, encara que les ànimes dels homes intenten seguir a les dels déus, són maldestres i es molesten i calciguen unes a unes altres. Només les millors arriben a entrellucar amb molta dificultat el món on habiten la Justícia i el Bé en si mateixos. Inevitablement, en ser privades de l'aliment intel·ligible, les ales de l'ànima humana es deterioren i aquesta cau a la Terra per encarnar-se en un cos d'home al mateix temps que oblida tot el que ha vist.
Les ànimes, segons hagin pogut gaudir de més o menys visió de les Idees, seran mereixedores de destinacions de diferent qualitat. 
Qui porta una vida justa en la destinació que se li ha assignat s'encarnarà en una posició millor en la següent vida però trigarà 10000 anys a tenir l'oportunitat de tornar al món de les Idees. Només l'ànima del filòsof recupera les seves ales si repeteix la mateixa vida tres vegades.Els malvats, per la seva banda, són jutjats i condemnats durant 1000 anys a rebre càstigs. Després d'aquest temps tornaran a reencarnarse en un cos d'animal o d'home.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Comentari text Descartes

Aristòtil, Metafísica I 3, 983b. Comentari de text